Researchers' Night 2018 / Εκδήλωση Βραδιάς του Ερευνητή 2018


Στo πλαίσιο του εορτασμού της 'Βραδιάς του Ερευνητή 2018' το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" ανοίγει και φέτος τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους!

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου από τις 17.00' μέχρι τις 24:00' το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας σας προσκαλεί να γίνετε μέρος της γιορτής για την Επιστήμη και την Έρευνα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, συζητήσεις, προβολές, παιχνίδια και επιδείξεις.

Την ημέρα της Βραδιάς Ερευνητή δεν θα επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων στις εγκαταστάσεις των Δημόκριτου.

Για την μετακίνησή σας προς το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους εξής τρόπους:

  • Με συγκοινωνία: Κατεβαίνετε στο σταθμό Νομισματοκοπείο της γραμμής 3 του Μετρό και κατευθύνεστε στην έξοδο προς Κονδυλάκη.
    Στη στάση λεωφορείων που βρίσκεται επί της Μεσογείων μισό τετράγωνο δεξιά προς την Αγία Παρασκευή, επιβιβάζεστε στο Β5 ή 407 ή 406. Αποβιβάζεστε στη στάση «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» η οποία και βρίσκεται 50m από την πύλη του Δημόκριτου. 

Ειδικά για την ημέρα τα δρομολόγια των λεωφορίων θα είναι πιο συχνά!

 Σημειώστε επίσης ότι από τη στάση Νομισματοκοπείο υπάρχει πρόβλεψη για υπηρεσιακά λεωφορεία που θα εξυπηρετούν το κοινό (εκτιμώμενη συχνότητα δρομολογίων 15')

Με τα πόδια: Aπό το σταθμό Μετρό Νομισματοκοπείο: διάρκεια περίπου 20’- 30’

Παρακαλούμε επιλέξτε τις δράσεις και τις ώρες που θέλετε να τις παρακολουθήσετε:

Σημείωση: Για να μεταβείτε από το ένα εργαστήριο στο άλλο θα χρειαστείτε περίπου 10-15 λεπτά.


Εργαστήρι προγραμματισμού με το BBC micro:bit. Το micro:bit είναι ένας μικροϋπολογιστής που σχεδιάστηκε από το BBC, με σκοπό τη χρήση του στην εκπαίδευση. Απευθύνεται κυρίως στους μαθητές του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό. Το πολύ μικρό του μέγεθος και το γεγονός ότι διαθέτει δελεαστικά χαρακτηριστικά (πυξίδα, μαγνητόμετρο, αισθητήρα φωτός, 25 LED ενδείξεων κ.ά) το έχει κάνει ήδη πολύ δημοφιλές στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς της Βρετανίας. Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να πειραματιστούν με τη συγκεκριμένη συσκευή και τις δυνατότητές της και να εισαχθούν στον μαγικό κόσμο του προγραμματισμού.
Quantity
Εργαστήρι προγραμματισμού με το BBC micro:bit -18:00, Κτίριο 19 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήρι προγραμματισμού με το BBC micro:bit -18:30, Κτίριο 19 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήρι προγραμματισμού με το BBC micro:bit -19:00, Κτίριο 19 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήρι προγραμματισμού με το BBC micro:bit -19:30, Κτίριο 19 Description + Registrations period has ended.
Με ένα mini ipad και την έμπειρη καθοδήγηση και ξενάγηση των μουσειοπαιδαγωγών του Ιδρύματος, ο μαθητής ξεναγείται στον μινωικό κόσμο της Κνωσού να παρουσιάζεται τριασδιάστατος και πλήρως ανακατασκευασμένα (3D Reconstruction) μπροστά στα μάτια του. Διάλογος, ξενάγηση και νέα 3D τεχνολογία επιμορφώνουν και συναρπάζουν τους μαθητές, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους
Quantity
3D Εικονική Περιήγηση με τάμπλετ, στη μινωική Κνωσό- 19:00, Κτίριο 12 Description + Registrations period has ended.
3D Εικονική Περιήγηση με τάμπλετ, στη μινωική Κνωσό- 19:30, Κτίριο 12 Description + Registrations period has ended.
3D Εικονική Περιήγηση με τάμπλετ, στη μινωική Κνωσό- 20:00, Κτίριο 12 Description + Registrations period has ended.
Με την χρήση στερεοσκοπίου και άλλων εργαστηριακών τεχνικών θα αναδείξουμε την παρουσία πλαστικών και μικρό-πλαστικών που βρίσκονται ακόμα και σε μια μικρή ποσότητα θαλασσινής άμμου! Επίσης, στη δράση το κοινό θα ενημερωθεί για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLAIM - Cleaning Litter by Applying Innovative Methods in european seas, με συντονιστή ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Θα μάθει για τους στόχους και την ως τώρα δράση του. Μέσω σύντομου ερωτηματολογίου επιθυμεί να αποτυπώσει την άποψη των πολιτών σχετικά με την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής. Με αυτόν τον τρόπο το κοινό θα βοηθήσει τους ερευνητές να εξάγουν συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απορρύπανση των θαλασσών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ Οι ενδιαφερόμενοι προς διευκόλυνσή τους καλούνται να παραβρίσκονται στο κεντρικό περίπτερο του ΕΛΚΕΘΕ 20 λεπτά νωρίτερα ώστε να οδηγηθούν έγκαιρα στην αίθουσα από εθελοντές
Quantity
Μαθαίνουμε για την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή- 17:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (Αίθουσα ΑΙΓΑΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Μαθαίνουμε για την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή- 18:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (Αίθουσα ΑΙΓΑΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Μαθαίνουμε για την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή- 19:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (Αίθουσα ΑΙΓΑΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Μαθαίνουμε για την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή- 20:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (Αίθουσα ΑΙΓΑΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Μαθαίνουμε για την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή- 21:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (Αίθουσα ΑΙΓΑΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Μια στερεοσκοπική ματιά στη βιοποικιλότητα των υδάτινων βυθών μας. Η γνωριμία με τους μικρούς κατοίκους των βυθών, είτε ποτάμιων είτε θαλάσσιων, μας προσφέρει την ευκαιρία να ερμηνεύσουμε την οικολογική κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Παρόλο που είναι σιωπηλοί, μας “μιλούν” και μας μεταδίδουν πολύτιμη πληροφορία. Με τη βοήθεια του στερεοσκοπίου και άλλων εργαστηριακών τεχνικών θα αναδείξουμε την πολυπλοκότητα των βιο-κοινωνιών του βυθού και θα μάθουμε να ερμηνεύουμε το περιβαλλοντικό τους μήνυμα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ Οι ενδιαφερόμενοι προς διευκόλυνσή τους καλούνται να παραβρίσκονται στο κεντρικό περίπτερο του ΕΛΚΕΘΕ 20 λεπτά νωρίτερα ώστε να οδηγηθούν έγκαιρα στην αίθουσα από εθελοντές
Quantity
Μικροί, αλλά πολύτιμοι για το περιβάλλον- 17:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΡΕΤΕΑ Description + Registrations period has ended.
Μικροί, αλλά πολύτιμοι για το περιβάλλον- 18:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΡΕΤΕΑ Description + Registrations period has ended.
Μικροί, αλλά πολύτιμοι για το περιβάλλον- 19:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΡΕΤΕΑ Description + Registrations period has ended.
Μικροί, αλλά πολύτιμοι για το περιβάλλον- 20:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΡΕΤΕΑ Description + Registrations period has ended.
Μικροί, αλλά πολύτιμοι για το περιβάλλον- 21:30, ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΡΕΤΕΑ Description + Registrations period has ended.
workshop και διαδραστικό παιχνίδι
Quantity
Σενάρια Χημικής Πανδαισίας- 17:30 - ΚΤΙΡΙΟ 9 Description + Registrations period has ended.
Σενάρια Χημικής Πανδαισίας- 18:30 -ΚΤΙΡΙΟ 9 Description + Registrations period has ended.
Σενάρια Χημικής Πανδαισίας- 19:30 -ΚΤΙΡΙΟ 9 Description + Registrations period has ended.
Ένα ταξίδι στους αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού και στη μυθολογία τους, με το φορητό πλανητάριο. Μια εισαγωγή σε θέματα παρατηρησιακής αστρονομίας και αστροφυσικής με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό, για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Quantity
ΦΟΡΗΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ - 18.00 - ΚΤΙΡΙΟ 20 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
ΦΟΡΗΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ - 19.00 - ΚΤΙΡΙΟ 20 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
Ένα ταξίδι στους αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού και στη μυθολογία τους, με το φορητό πλανητάριο. Μια εισαγωγή σε θέματα παρατηρησιακής αστρονομίας και αστροφυσικής με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό, για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Quantity
ΦΟΡΗΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ- 20:00 -ΚΤΙΡΙΟ 20 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
ΦΟΡΗΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ- 21:00 -ΚΤΙΡΙΟ 20 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
Μια εξερεύνηση των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος με όχημα τις Διαστημικές Αποστολές, μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο βασισμένο στις αρχές της Διεπιστημονικότητας και του STEM.
Quantity
ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - 18:30 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - 20:00 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η Γη από το Διάστημα μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι (εικόνες και βίντεο) και προβολή βίντεο για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τη ζωή των αστροναυτών στο Διάστημα.
Quantity
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - 18:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - 19:30 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - 21:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (1ος Όροφος) Description + Registrations period has ended.
Διαδραστικό παιχνίδι
Quantity
Ο Napo απόψε πάει… ΕΕΧ- 18:00 , ΚΤΙΡΙΟ 15 Description + Registrations period has ended.
Ο Napo απόψε πάει… ΕΕΧ- 18:30 , ΚΤΙΡΙΟ 15 Description + Registrations period has ended.
Ο Napo απόψε πάει… ΕΕΧ- 19:00 , ΚΤΙΡΙΟ 15 Description + Registrations period has ended.
Ο Napo απόψε πάει… ΕΕΧ- 19:30 , ΚΤΙΡΙΟ 15 Description + Registrations period has ended.
Ο Napo απόψε πάει… ΕΕΧ- 20:00 , ΚΤΙΡΙΟ 15 Description + Registrations period has ended.
Ο Napo απόψε πάει… ΕΕΧ- 20:30 , ΚΤΙΡΙΟ 15 Description + Registrations period has ended.
Ο Napo απόψε πάει… ΕΕΧ- 21:00 , ΚΤΙΡΙΟ 15 Description + Registrations period has ended.
Ο Napo απόψε πάει… ΕΕΧ- 21:30 , ΚΤΙΡΙΟ 15 Description + Registrations period has ended.
Tα ρομπότ σε περιμένουν για να παίξετε! Οι χειρονομίες, οι κινήσεις, οι εκφράσεις του προσώπου αλλά και η ομιλία σου, θα αποτελέσουν τους τρόπους για να επικοινωνήσεις μαζί τους!
Quantity
Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο! - 18:00 , KTIΡΙΟ 12 (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ) Description + Registrations period has ended.
Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο! - 18:30 , KTIΡΙΟ 12 (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ) Description + Registrations period has ended.
Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο! - 19:00 , KTIΡΙΟ 12 (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ) Description + Registrations period has ended.
Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο! - 19:30 , KTIΡΙΟ 12 (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ) Description + Registrations period has ended.
Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο! - 20:00 , KTIΡΙΟ 12 (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ) Registrations period has ended.
Το να βρούμε την πληροφορία στο Google είναι κάτι που όλοι το θεωρούμε δεδομένο, αλλά τι συμβαίνει μέχρι αυτή η πληροφορία να παρουσιαστεί στην οθόνη μας; Πώς ιεραρχεί η Google τις ιστοσελίδες που είναι σχετικές με κάτι που ψάχνουμε για να τις παρουσιάσει από τις πιο σημαντικές στις λιγότερο σημαντικές; Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά θα «ντυθούν» για λίγο «ιστοσελίδες», θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια που χαράσσουν οι αλγόριθμοι και θα πάρουν μια ιδέα για το πώς μικρές αλλαγές στη δομή των διασυνδέσεων μεταξύ των ιστοσελίδων μπορούν να καθορίσουν το ποια πληροφορία θα φτάσει τελικά πρώτη στα χέρια μας!
Quantity
Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα της Google? - 19:30 , KTIΡΙΟ 12 (ΦΟΥΑΓΙΕ) Description + Registrations period has ended.
Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα της Google? - 20:00 , ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΦΟΥΑΓΙΕ) Description + Registrations period has ended.
Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα της Google? - 20:30 , ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΦΟΥΑΓΙΕ) Description + Registrations period has ended.
Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα της Google? - 21:00 , ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΦΟΥΑΓΙΕ) Description + Registrations period has ended.
Μία επίσκεψη στο μέλλον της νανοηλεκτρονικής και των αισθητήρων νέας γενιάς
Quantity
ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ - 18.00 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ - 18.30 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ - 19.00 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ - 19.30 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ - 20.00 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ - 20.30 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ - 21.00 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ - 21.30 - ΚΤΙΡΙΟ 26 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Ο κόσμος μας μοιάζει τελείως διαφορετικός όταν τον παρατηρούμε με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Σε αυτή την δράση θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε μαζί μας τον νανόκοσμο καθημερινών αντικείμενων και έμβιων όντων που μας περιβάλλουν.
Quantity
Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας - 18:00 - ΚΤΙΡΙΟ 5 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας - 18:30 - ΚΤΙΡΙΟ 5 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας - 19:00 - ΚΤΙΡΙΟ 5 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας - 19:30 - ΚΤΙΡΙΟ 5 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας - 20:00 - ΚΤΙΡΙΟ 5 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας - 20:30 - ΚΤΙΡΙΟ 5 Description + Registrations period has ended.
Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας - 21:00 - ΚΤΙΡΙΟ 5 Description + Registrations period has ended.
Υγρό Ήλιο είναι το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορεί να επιτευχθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στην περιοχή του απόλυτου μηδενός (-273 οC) που απαιτούνται σε πλήθος επιστημονικών ερευνών και τεχνολογικών και ιατρικών εφαρμογών με πιο γνωστή,ίσως, περίπτωση αυτή της Μαγνητικής Τομογραφίας. Στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Δημόκριτου λειτουργεί μοναδική στην Ελλάδα μονάδα μεγάλης κλίμακας υγροποίησης ηλίου. Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στη μονάδα υγροποίησης ηλίου και θα ενημερωθούν για τη χρήση του υγρού ηλίου και τις προκλήσεις της εποχής μας.
Quantity
ΥΓΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΗΛΙΟΥ - 18.00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
ΥΓΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΗΛΙΟΥ  - 19.30 - ΚΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
ΥΓΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΗΛΙΟΥ - 19:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
ΥΓΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΗΛΙΟΥ - 18:30 - ΚΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
ΥΓΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΗΛΙΟΥ - 17:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
ΥΓΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΗΛΙΟΥ - 17:30 - ΚΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
Οι ηλεκτροκινητήρες με υψηλή ενεργειακή απόδοση είναι απαραίτητοι για τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα. Η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει αφιερώσει μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση της μπαταρίας, παραλείποντας έτσι την έρευνα για καλύτερους κινητήρες. Εξετάζεται η τεχνολογία των μπαταριών καθώς και οι πρώτες ύλες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι κινητήρες σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μαγνήτες σπάνιων γαιών, περίπου 1,0 έως 1,5 κιλά ανά αυτοκίνητο. Η χρήση καλύτερων μαλακών μαγνητικών υλικών έχει αρκετά πλεονεκτήματα, μειώνοντας τη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα και αυξάνοντας επίσης την απόδοση του κινητήρα.
Quantity
Μαγνητικά υλικά για κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων - 18:00 Description + Registrations period has ended.
Μαγνητικά υλικά για κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων - 18:30 Description + Registrations period has ended.
Μαγνητικά υλικά για κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων - 19:00 Description + Registrations period has ended.
Μαγνητικά υλικά για κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων - 19:30 Description + Registrations period has ended.
Οι επισκέπτες θα δουν και θα δοκιμάσουν να προγραμματίσουν ένα robot Edison μέσω της γλώσσας προγραμματισμού EdBlocks. Πρόκειται για μία πολύ απλή γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί γραφικό περιβάλλον προκειμένου να «προγραμματίσει» τα Edison ρομπότ. Χρησιμοποιεί ως βάση το σύστημα των blocks (drag n drop) καθιστώντας την όλη διαδικασία διορατική και διασκεδαστική ακόμα και για τους μικρότερους σε ηλικία χρήστες. Η γλώσσα EdBlocks είναι ιδανική για την εισαγωγή στον προγραμματισμό
Quantity
Προγραμμάτισε ένα robot Edison - 17:00 - ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΟΝΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Προγραμμάτισε ένα robot Edison - 18:00 - ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΟΝΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Προγραμμάτισε ένα robot Edison - 19:00 - ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΟΝΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Προγραμμάτισε ένα robot Edison - 20:00 - ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΟΝΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Προγραμμάτισε ένα robot Edison - 21:00 - ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΤ (ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΟΝΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Stand-up comedy
Quantity
Η περιπέτεια μιας δημοσίευσης - 21:00, Κεντρικό Αμφιθέατρο Description + Registrations period has ended.
Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνια από την ανακάλυψη του περιοδικού πίνακα. Οι παίκτες καλούνται να μαντέψουν χημικά στοιχεία με τη βοήθεια αστείων εικόνων που παραπέμουν σ' αυτά.
Quantity
ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - 18:00 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Description + Registrations period has ended.
ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - 19:00 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Description + Registrations period has ended.
ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - 21:30 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Description + Registrations period has ended.
ΒΡΕΣ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ - 22:30 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Description + Registrations period has ended.
Θα γίνει παρουσίαση της ανάπτυξης λεπτων φιλμς με την τεχνική της μαγνητικά υποβοηθούμενης καθοδικής ιοντοβολής (Magnetron Sputtering) καθώς και μελέτη της μορφολογίας της επιφανείας του φίλμ με το Ατομικό Μικροσκόπιο Δύναμης.
Quantity
Λεπτά Φιλμς - Sputtering - 18.00 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΥΠΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Λεπτά Φιλμς - Sputtering - 19.00 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΥΠΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Λεπτά Φιλμς - Sputtering - 20.00 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΥΠΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Λεπτά Φιλμς - Sputtering - 21.00 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΥΠΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Λεπτά Φιλμς - Sputtering - 22.00- ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΥΠΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Τι θα λέγατε για φωτοβολταϊκά από βατόμουρα, χρώματα χωρίς χημικά, φτηνή αφαλάτωση, υβρίδια ανθρώπου-μηχανής με νευρικό σύστημα από πολυμερή υλικά ή ακόμα και ζωντανά αντικείμενα που ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους; Οι τεχνολογίες που στηρίζονται σε Προηγμένα Υλικά μπορεί να είναι, πραγματικά, πέρα από κάθε φαντασία. Δείτε την ταινία “Η μυστική ζωή των υλικών” και συζητήστε με τους δημιουργούς της για τις τεχνολιγίες που αλλάζουν τον κόσμο μας.
Quantity
Η μυστική ζωή των υλικών - 18.00 - ΚΤΙΡΙΟ 8 (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Description + Registrations period has ended.
Ο αέρας που αναπνέουμε στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ένας παράγοντας που καθορίζει σημαντικά την υγεία μας αλλά και την ποιότητα ζωής μας. Για να μη χρειάζεται να ανέβουμε στο βουνό για να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα, ο σταθμός μέτρησης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" είναι εξοπλισμένος με προηγμένους αναλυτές για τη μέτρηση των λεπτών σωματιδίων αλλά και άλλων αερίων ρύπων προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το σταθμό παρακολούθησης αέριας ρύπανσης του Eργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και να ανακαλύψετε μαζί μας τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να εξασφαλίσουμε πως όλοι μας αναπνέουμε καθαρό αέρα. Θα δείτε επίσης το AirSensis, ένα καινοτόμο σύστημα που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο από εμάς, για την παρακολούθηση της ποιότητας σε εσωτερικούς χώρους.
Quantity
Επίσκεψη στο σταθμό μέτρησης του ατμοσφαιρικού αερολύματος, του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" - 17.00 , Κτίριο 20B Description + Registrations period has ended.
Επίσκεψη στο σταθμό μέτρησης του ατμοσφαιρικού αερολύματος, του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" - 17.30 , Κτίριο 20B Description + Registrations period has ended.
Επίσκεψη στο σταθμό μέτρησης του ατμοσφαιρικού αερολύματος, του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" - 18.00 , Κτίριο 20B Description + Registrations period has ended.
Επίσκεψη στο σταθμό μέτρησης του ατμοσφαιρικού αερολύματος, του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" - 18.30 , Κτίριο 20B Description + Registrations period has ended.
Quantity
Η ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ - 20:00 - ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Registrations period has ended.
StandUp Comedy
Quantity
Science Reactors - 21:30 - ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Description + Registrations period has ended.
Quantity
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΒΛΙΟΥ. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - 18:30 - ΚΤΙΡΙΟ 20(ΥΠΟΓΕΙΟ) Registrations period has ended.
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΒΛΙΟΥ. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - 19:30 - ΚΤΙΡΙΟ 20(ΥΠΟΓΕΙΟ) Registrations period has ended.
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΒΛΙΟΥ. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - 20:30 - ΚΤΙΡΙΟ 20(ΥΠΟΓΕΙΟ) Registrations period has ended.
Περιγραφη της μεθοδου φθορισμομετριας των ακτινων Χ και επιτοπιες αναλυσεις αντικειμενων π. χ. κοσμηματων των επισκεπτων.
Quantity
Αναλυση υλικων με ακτινες Χ - 18:00 - KΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
Αναλυση υλικων με ακτινες Χ - 19:00 - KΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
Αναλυση υλικων με ακτινες Χ - 20:00 - KΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
Αναλυση υλικων με ακτινες Χ - 21:00 - KΤΙΡΙΟ 6 Description + Registrations period has ended.
Θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του μοναδικού εν λειτουργία ερευνητικού επιταχυντή στην Ελλάδα. Θα εξηγηθούν οι αρχές λειτουργίας του ηλεκτροστατικού επιταχυντή καθώς και τα πειράματα που διεξάγονται σε αυτόν προκειμένου να κατανοηθούν οι βασικές αρχές τις Πυρηνικής Φυσικής.
Quantity
Επίσκεψη στον επιταχυντή TANDEM 18:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Επίσκεψη στον επιταχυντή TANDEM 19:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Επίσκεψη στον επιταχυντή TANDEM 20:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Επίσκεψη στον επιταχυντή TANDEM 21:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Επίσκεψη στον επιταχυντή TANDEM 22:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Επίσκεψη στον επιταχυντή TANDEM 23:00 - ΚΤΙΡΙΟ 6 (ΙΣΟΓΕΙΟ) Description + Registrations period has ended.
Quantity
Μουσικη από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ - 21:30 - ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Registrations period has ended.
Quantity
Art Performance Dance Theater Natalia Tsalkova GRAMMMA - 20:30 - ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Registrations period has ended.
Quantity
Music Virus - 18:00 - ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Registrations period has ended.
Quantity
Art of Soul - 20:00 - ΚΤΙΡΙΟ 12 (ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ) Registrations period has ended.


When?

Friday, October 5, 2018 5:00 PM

Where?

ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Πατρ. Γρηγορίου & Νεαπόλεως 27
153 41 Αγία Παρασκευή
Αττική, Ελλάδα


Click for larger map