ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Quantity
General admission Registrations period has ended.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Σχεδιάζοντας από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας

Διεθνής Συνάντηση

21 Μαρτίου 2015 |  10.00 - 18.00 | Ιωνικό Κέντρο |  Λυσίου 11, Πλάκα

 

[δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ - see the detailed programme here]

 

Μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να διασφαλίσουμε την συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες;

Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση προς νέους τρόπους συμμετοχικής διακυβέρνησης;

 

Επιστημονικές μέθοδοι, τεχνολογικές εφαρμογές και κοινωνικές εξελίξεις επιτρέπουν και διευκολύνουν τη συμμετοχή μας στα κοινά όσο ποτέ άλλοτε. Οι κοινωνικές συλλογικότητες πλέον έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν, να συνδιαμορφώσουν, να συναποφασίσουν λύσεις για κοινές προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ζητούμενο που προκύπτει είναι πώς η δημιουργικότητα και η καινοτομία που απελευθερώνεται από τη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να ενθαρρυνθεί, να θεσμοθετηθεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα “από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας”.

Σκοπός της Διεθνούς Συνάντησης είναι η ανταλλαγή πρακτικών από κοινωνικά εγχειρήματα στην Ισλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και η από κοινού διερεύνηση ενός θεωρητικού πλαισίου για τη μετάβασης της πολιτικής προς νέες μορφές διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών.

 

Ομιλητές

Με έναυσμα τα εγχειρήματα ΠΕΔΙΟ ΑΓΟΡΑ και ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0 που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Πολιτικής Καινοτομίας, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των: Margrét Tryggvadóttir, μέλος της Συνταγματικής Συνέλευσης των πολιτών της Ισλανδίας, Etienne Chouard, καθηγητή Νομικής και ιδρυτή του κινήματος “Plan C” στη Γαλλία, Daniel Reagan, εκπρόσωπο του έργου “Crowdsourcing the UK’s Constitution” του London School of Economics, Airan Berg, Εκτελεστικό Διευθυντή της Υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Lecce 2021, Alia Mossalan αιγύπτια ακτιβίστρια και πολιτική επιστήμων, Βjarni Jonsson, Σύμβουλο Συστημικής Αλλαγής, Αναστασία Στρατηγέα, Αναπλ.Καθ. στο ΕΜΠ, Δημήτρη Γκούσκο Επίκ. Καθ. στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών, Δημήτρη Χάριτο, Επίκ.Καθ. στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών και Γιώργο Αναστασόπουλο, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και ιδρυτικό μέλος Occupy Wall Street - Occupy Athens.

 

Διοργάνωση

Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών Culture Polis, Place Identity και Scify. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ιωνικού Κέντρου. Το έργο συγχρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Από τη θεωρία στην πράξη

Την Κυριακή 22 Μαρτίου 5-9μμ θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο πολιτών “Σύνταγμα 2.0” στη Νέα Σμύρνη, παρουσία των διεθνών προσκεκλημένων. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.syntagma.politeia2.org.

 

Πληροφορίες

www.politeia2.org

info@placeidentity.gr

 


When?

Saturday, March 21, 2015 10:00 AM

Where?

Ιωνικό Κέντρο
Lisiou 11
105 56 Athina
,Greece


Click for larger map